Kawa rozpuszczalna została okryta złą sławą i przestrzega się nas przed jej piciem. Czy rzeczywiście jest się czego bać i powinno się ograniczyć kawę rozpuszczalną? Jak się okazuje, ma ona również pozytywne właściwości na zdrowie człowieka, a jej subtelny smak może przypaść do gustu wielu osobom.
Dlaczego tak wiele osób ogranicza spożywanie rozpuszczalnej kawy?
Kawa rozpuszczalna, w porównaniu do innych rodzajów, jest określana jako kawa najgorszej jakości. Czy jest w tym prawda? Jak się okazuje tanie ceny przekładają się na nienajlepsze wykonanie takowej kawy. Jest ona produkowana z ziaren słabej jakości, a ponad to nie jest dokładnie jasne, co takiego znajduje się w kawie rozpuszczalnej. Sam smak również nie ma porównania do kawy sypanej albo prosto z domowego automatu. Kawa rozpuszczalna jest o wiele bardziej mniej intensywna, jeśli chodzi o zapach, smak oraz zawartość kofeiny. Dla prawdziwych smakoszy jest to ogromna wada, ale dla niektórych osób, które lubują się w łagodniejszych smakach, kawa rozpuszczalna może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Kawa rozpuszczalna a zdrowie – pozytywne skutki regularnego picia kawy rozpuszczalnej
Omawiany rodzaj kawy sprawdzi się dla osób z podwyższonym cholesterolem, ponieważ ona sama posiada go mniej w stosunku do innych kaw. Kolejną cechą kawy rozpuszczalnej jest bogata ilość składników mineralnych, których nie spotka się w normalnej kawie. Kawa rozpuszczalna zawiera cynk, magnez oraz wapń. Chociaż może posiadać również zwiększoną ilość niklu, według badań medycznych nie wpływa to w niekorzystny sposób na zdrowie osoby pijącej. Mniejsza ilość kofeiny zawarta w kawie rozpuszczalnej może się spodobać dla osób, dla których silna kofeina wpływa negatywnie na zdrowie oraz samopoczucie. Kawa rozpuszczalna składa się również z HMF czyli hydroksymetylofurfuralu. Jest to związek, który ostatnio dowiedziono, że może wywoływać terapeutyczny wpływ na niektóre nowotwory. Przeciwutleniacze zawarte w kawie rozpuszczalnej mogą pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Składniki te zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów, a także chorób neurodegeneracyjnych.
Z tego wynika, że kawa rozpuszczalna w ilości przekraczającej dzienną dawkę może być szkodliwa, ale tak samo jak każda inna kawa. Okazuje się, że można pochwalić kawę rozpuszczalną za jej zdrowotne właściwości oraz łagodny smak, który przypadnie do gustu osobom lubiącym subtelność. Słodkie kawy rozpuszczalne mogą świetnie sprawdzić się jako desery na podwieczorek.