Chcąc napić się wina do posiłku lub delektując się nim samodzielnie, warto postawić na trunek dobrej jakości. Świetnie podkreśli on smak potraw (ale trzeba pamiętać, by dobrze dobrać typ trunku do posiłku – białe wino do ryb, czerwone do wieprzowiny itp.), a pity samodzielnie – dostarczy niezwykłych wrażeń smakowych i olfaktorycznych, co docenią nie tylko koneserzy. Jak jednak wybrać dobre wino?
Nie tylko w specjalnym sklepie
Kupując wina w dobrym sklepie z winami czy też także innymi trunkami (można je znaleźć na przykład w sieci), można praktycznie mieć pewność, że cokolwiek się wybierze, będzie to świetne wino, niezależnie od jego typu, a także ceny (nawet w takich miejscach znaleźć można i tańsze, i droższe trunki). Jednak nawet w zwykłym markecie często można znaleźć dobre wina i wcale nie są to te, które mają najwyższe ceny ze wszystkich dostępnych. Sprawia to, że wybór nie jest łatwy, nieraz nawet wydając więcej, można kupić kiepski trunek, który na przykład będzie bardzo kwaśny i nie będzie pachniał najprzyjemniej. Trzeba zatem zwrócić uwagę na podstawowe kwestie, jakimi musi odznaczać się dobre wino. Najłatwiej jest ocenić jego jakość już po zakupie i przy degustacji. Jeśli trunek nie kosztuje dużo, na pewno warto wybrać go do takich testów – pozwoli to zdobyć wiedzę na przyszłość.
Cechy dobrych win
Dobre wino jest po prostu dobre – i chodzi tu nie tylko o indywidualne odczucia, gdyż każdemu smakuje coś innego, jedni lubią wina słodkie, inni wytrawne itp. Trunki uznawane za dobre mają piękny zapach, przyjemny dla każdego, złożony, w którym wytrawne nosy potrafią wyczuć bardzo różne nuty. Zwykłe osoby najczęściej nie są w stanie wyróżnić zapachów kwiatowych czy owocowych, niemniej jednak są w stanie powiedzieć, czy wino pachnie przyjemnie, czy nie. Duże znaczenie ma też kolor oraz ogólny wygląd wina. Koniecznie musi być ono przejrzyste i klarowne, dopuszczalny jest tylko kamień, nie może być żadnych osadów czy cząsteczek. Wina mętne mogą być nie tylko słabej jakości, ale też stare, źle przechowywane i po prostu zepsute. Smak musi być też przyjemny, złożony i długo utrzymywać się w ustach.
Z jakich krajów?
Często za najlepsze wina uznaje się trunki włoskie i hiszpańskie, ale nie ma na to reguły. Obecnie w sklepach, nawet w marketach, znaleźć można wina z wszelkich zakątków świata, nawet najbardziej odległych i zaskakujących, jak Chile, Brazylia czy RPA. Czy takie wina warto wybierać? Zdecydowanie tak, gdyż mogą one znacznie różnić się od europejskich. Wzrasta też popularność trunków z polskich winnic.